Rebelia Tekila Lala Prima Ambasadorzy POKUSA Rebelia i Prima Wakacje REBELIA Celerrimus Coursing Champion Chyba miłość  <3 Rebelia i Prima Charty Polskie Rebelia

Rebelia

Tekila

Lala

Prima

Ambasadorzy POKUSA

Rebelia i Prima

Wakacje

REBELIA Celerrimus Coursing Champion

Chyba miłość <3

Rebelia i Prima

Charty Polskie

Rebelia

Archiwum

Powered by mod LCA

Czterowarstwowy tort dla psów by Maybe Chart

Czterowarstwowy tort dla psów by Maybe Chart

 

 

Z okazji urodzin Teki i Lali, które umownie świętują 14 sierpnia  12 urodziny Teki i 9 urodziny Lali - STO LAT!
postanowiłam zrobić tort.

Z racji tego, iż po kilku latach gotowania psom kurzych łapek z galaretą puściłam wodze fantazji,
wykonałam już lody dla psów z galaret Lody dla psów by Maybe Chart
oraz deserki z galaret Galaretki dla psów by Maybe Chart
postanowiłam iść w tym kierunku.

Zdecydowałam się na zrobienie tortu z galaret, ale nie takiego zwykłego - to było by zbyt proste.
Zaplanowałam tort warstwowy.

Nie ukrywam tort jest pracochłonny, każda z warstw musi zamarznąć by do salaterki wlać kolejną.

Tort możecie wykonać w salaterce jak ja, lub w jakimkolwiek innym naczyniu np. silikonowej formie do tortów.

Dodam, że mój tort jest bez drobiowy, ponieważ Tekisia co jakiś czas się na niego uczula.

Do wykonania tortu użyłam:
- serce wołowe
- świńskie nóżki
- warzywa
- puszki mięsne - ja użyłam Belcando Super Premium Jagnięcina

Na świńskich nogach ugotowałam galaretę.
Tak jak w przypadku kurzych łapek, na mocnym ogniu do zagotowania, potem na małym ogniu - jak rosół ok. 3-5h.
Moje psy nie jedzą wieprzowiny więc po ugotowaniu galaret, świńskie nogi wyrzuciłam do śmietnika.

Serce wołowe pokroiłam, do galarety użyłam tylko część bez tłuszczu.

Z warzyw do tortu użyłam marchewkę i pietruszkę, które również pokroiłam.

Nie miałam silikonowej formy, więc tort wykonałam w salaterce.

Włożyłam do niej pokrojone serce wołowe i warzywa, zalałam galaretą troszkę ponad mięso i wstawiłam do lodówki.

Gdy galareta zgęstniała, zalewałam salaterkę kolejną warstwą, u mnie to była puszka mięsna.

Ta warstwę przed wlaniem do salaterki przygotowałam:
puszkę rozdrobniłam i zalałam galaretką, zrobiła się taka paćka, którą potem przelałam do salaterki.
Włożyłam do lodówki.

Potem znów warstwa z sercami wołowymi i kolejna z puszką.

Nie mam zdjęć z przygotowań ponieważ tort skończyłam robić koło 2 w nocy.

Tort oczywiście bardzo smakował, a ja myślę, że jeszcze kiedyś wykonam jakiś tort na podstawie tego pomysłu.

Zapisz

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież